LIVE TEXT | Război în Ucraina. „Consiliul mamelor și soțiilor” declarat ca agent străin în Rusia. Posibilă utilizare a armelor chimice în Zaporijia. Prigojin acuzat că plănuiește o lovitură de stat

LIVE TEXT | Război în Ucraina. „Consiliul mamelor și soțiilor” declarat ca agent străin în Rusia. Posibilă utilizare a armelor chimice în Zaporijia. Prigojin acuzat că plănuiește o lovitură de stat

Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin l-a acuzat pe finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin că plănuiește să conducă o lovitură de stat pe fondul viitoarei contraofensive ucrainene și că a încălcat în mod continuu legile ruse de cenzură împotriva discreditării armatei și comandamentului militar rus.

Imagini din Bakhmut. Foto: Profimedia

UPDATE 06.54 Mercenarii Grupului Wagner par să se retragă din orașul Bakhmut pentru a se reface și a se regrupa în spatele frontului, pe măsură ce operațiunile ofensive rusești scad în intensitate și în jurul orașului. Oficialii militari ucraineni au raportat că operațiunile ofensive rusești au scăzut dramatic, la doar două înfruntări pe zi în direcția Bakhmut, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a atribuit această scădere regrupării forțelor din zonă. Statul Major ucrainean a raportat pe 27 mai că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive nereușite la vest de Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și în direcția Predtechine (15 km sud-vest de Bakhmut). Malyar a declarat că forțele ucrainene dețin poziții înalte dominante la nord și la sud de Bakhmut și că forțele ucrainene au oprit operațiunile de luptă pe 26 și 27 mai pentru a îndeplini alte sarcini nespecificate. Malyar a mai declarat că forțele ucrainene continuă să controleze pozițiile de la periferia de sud-vest a orașului Bakhmut. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene nu desfășoară operațiuni active menite să recâștige poziții în orașul Bakhmut, în ciuda posibilei continuări a contraatacurilor ucrainene localizate, la nord-vest și sud-vest de oraș.

UPDATE 06.39 Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că mercenarii Wagner se retrag din orașul Bakhmut și „se regrupează în alte trei locații”. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a reiterat că forțele Wagner au continuat să se retragă din orașul Bakhmut pe 27 mai. Declarațiile lui Prigojin sunt probabil adevărate, având în vedere scăderea capacităților ofensive rusești în jurul orașului Bakhmut și declarațiile ucrainene privind situația din Bakhmut.

image

UPDATE 06.23 Comandamentul militar rus ar putea transfera forțele Republicii Populare Donețk (DNR) pentru a ajuta forțele Grupului Wagner din orașul Bakhmut. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a evaluat că forțele Republicii Populare Donețk (DNR) au intrat probabil în orașul Bakhmut începând cu 24 mai și au început operațiunile de curățare. ISW a observat anterior elemente ale Brigăzii 132 Independente de Infanterie Motorizată de Gardă a Corpului 1 de armată al DNR care operează în direcția Bakhmut, după ce au luptat anterior în zona Avdiivka. În acest moment, nu este clar dacă elementele Brigăzii 132 operează în interiorul orașului, dar șeful DNR Denis Pushilin a ridicat anterior steagul DNR în Bakhmut - ceea ce indică probabil că forțele DNR preiau controlul asupra Bakhmut. Pushilin a mai indicat că elementele DNR curăță orașul începând cu 23 mai.

UPDATE 06.11 Transferul rusesc al elementelor DNR către Bakhmut poate reduce ritmul operațiunilor ofensive rusești pe linia Avdiivka-Donețk. ISW a evaluat anterior că, comandamentul militar rus a angajat puternic o varietate de elemente DNR în prima linie a orașului Avdiivka-Donețk. Atacurile rusești în jurul zonei orașului Avdiivka-Donețk par să fi fost în scădere în ultimele zile, ceea ce ar putea fi legat de transferul forțelor DNR la Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat pe 27 mai că forțele ruse au efectuat 13 operațiuni de luptă în estul Ucrainei, dintre care șapte atacuri au avut loc în zona Marinka (la aproximativ 19 km vest de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a raportat anterior că forțele ruse au atacat de 20 de ori numai în Marinka în ziua în care forțele Wagner au declarat victoria asupra Bakhmutului pe 20 mai. Ofensivele rusești în jurul Avdiivka au scăzut constant începând cel puțin din 8 aprilie, după ce comanda militară rusă a încercat să intensifice operațiunile ofensive în apropierea așezării la mijlocul lunii martie, iar transferul unităților DNR la Bakhmut ar putea încetini și mai mult eforturile Rusiei pe prima linie a orașului Avdiivka-Donețk. Comandamentul militar rus ar putea transfera unități DNR care operează în zona bine apărată Avdiivka-Donețk pentru a evita apariția de vulnerabilități pe alte direcții sau pentru a asigura întăriri rapide pentru orașul Bakhmut.

UPDATE 05.55 Comandamentul militar rus pare să întărească flancurile sale în zona Bakhmut cu formațiuni regulate. Ministerul Regatului Unit a evaluat că elementele Brigăzii 31 a Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) s-au transferat probabil de pe linia Svatove-Kreminna pentru a întări flancurile din zona Bakhmut în ultimele săptămâni. Oficialii militari ucraineni au raportat anterior că forțele ruse transferă VDV nespecificate, infanterie motorizată și unități de forțe speciale în direcția Bakhmut, după contraatacurile ucrainene de succes pe flancurile Bakhmutului. ISW a observat, de asemenea, unități de cazaci care operează în Soledar, deși probabil că aceste unități operau și anterior în zonă.

UPDATE 05.29 Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin l-a acuzat pe finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin că plănuiește o lovitură de stat împotriva actualei conduceri ruse. Girkin l-a acuzat deschis pe Prigojin că plănuiește să conducă o lovitură de stat pe fondul viitoarei contraofensive ucrainene și că a încălcat în mod continuu legile ruse de cenzură împotriva discreditării armatei și comandamentului militar rus. [19] Girkin a avertizat cu privire la „revoltă” dacă lui Prigojin i se „permite” să conducă Grupul Wagner. Girkin a remarcat că Prigojin a ordonat forțelor Wagner să se retragă în bazele Wagner din adâncul Rusiei în ajunul contraofensivei ucrainene. El a mai susținut că personalul Wagner nu a depus niciodată jurământul promițând să nu se angajeze în luptă împotriva Rusiei sau a armatei acesteia. [20] Prigojin a declarat pe 27 mai că Wagner va decide mai târziu dacă va lupta în Ucraina sau într-o altă țară, ceea ce indică faptul că Prigojin își păstrează capacitatea de a comanda propria armată în afara structurii oficiale de comandă militară rusă. [21] De asemenea, Girkin a criticat recent comandamentul militar rus pentru că nu a reușit să abordeze conflictul deschis și vulgar al lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării (MOD), avertizând chiar că Prigojin îi va „devora” pe oficialii militari ruși care „pariau” în favoarea lui ca el caută să-și sporească puterea politică. [22] Un membru al Clubului Patrioților Supărați al lui Girkin a susținut că conflictul dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și Prigojin, se dezvoltă într-un conflict între armata rusă și forțele Wagner, dar că Putin nu acordă atenție. [23] Criticile lui Girkin și ale asociaților săi sunt în mare măsură în concordanță cu prioritizarea continuă de către Prigojin a propriilor scopuri personale față de cele ale Ministerului rus al Apărării și cu situația operațională mai largă de lângă Bakhmut. [24] Decizia lui Prigojin de a-și retrage forțele din Bakhmut și, aparent, din lupta activă în ajunul contraofensivei ucrainene este discutabilă din punct de vedere strategic.

UPDATE 05.12 Oficialii ucraineni au negat rapoartele occidentale care sugerau că un diplomat chinez și-a exprimat interesul pentru o încetare a focului negociată în Ucraina, pe fondul probabilei reînnoiri a campaniei de informare a Rusiei în jurul negocierilor. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat la 27 mai că i-a contactat pe omologii săi europeni care s-au întâlnit recent cu reprezentantul special chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, și că aceștia au negat că Li și-a exprimat interesul pentru o încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze controlul asupra teritoriilor ocupate Un articol din 26 mai al Wall Street Journal a arătat că vizita lui Li Hui la Moscova pe 26 mai a fost folosită de Kremlin pentru a încerca să reînnoiască o operațiune de informare recurentă, susținând în mod fals că Rusia este deschisă unor negocieri serioase. Kremlinul a intensificat anterior această operațiune de informare în decembrie 2022 pentru a încerca să întârzie furnizarea de tancuri occidentale și alte echipamente militare avansate către Ucraina, pentru a stabili condițiile ofensivei de iarnă-primăvară a Rusiei din 2023. Probabil că Kremlinul va reintroduce operațiunea de informare cu scopul de a slăbi dorința Occidentului de a trimite asistență critică de securitate Ucrainei înainte de potențialele operațiuni de contraofensivă ucraineană. Kremlinul a stabilit deja un model în această operațiune de informare în care unii oficiali ruși își exprimă un pretins interes pentru negocieri, în timp ce alți oficiali ruși reiterează simultan obiectivele maximaliste ale lui Putin pentru războiul din Ucraina. Viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat la 26 mai că pentru o „pace cuprinzătoare, justă și durabilă” în Ucraina, condițiile Rusiei includ încetarea ostilităților de către forțele ucrainene, sfârșitul asistenței occidentale pentru securitatea Ucrainei, revenirea Ucrainei la un „statut neutru de nealiniere”, refuzul explicit al Ucrainei de a adera la NATO și UE și recunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ocupate în Ucraina. Reiterarea de către Galuzin a obiectivelor maximaliste ale Rusiei coincide cu presupusa exprimare a lui Putin a interesului Rusiei în negocieri în timpul unui apel telefonic cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula de Silva pe 26 mai.

UPDATE 04.45 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate la nord-est de Kupyansk și la sud de Kreminna pe 27 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 26 mai indică faptul că forțele ruse au avansat probabil la nord-vest de Bilohorivka, regiunea Lugansk (12 km sud de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat pe 27 mai că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Bilohorivka și Masiutivka, regiunea Harkov (la 13 km nord-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recucerit mai multe poziții pierdute recent la sud-est de Bilohorivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat până la doi kilometri de Masyutivka, deși ISW nu a văzut confirmarea vizuală a acestor progrese și nici confirmarea că forțele ruse controlează Masyutivka. Un blogger a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Dvorichna (16 km nord-est de Kupyansk) și Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de vest ruse (districtul militar de vest) Serghei Zybinsky a susținut că forțele ruse au efectuat și operațiuni ofensive lângă Movchanove (la 10 km nord-est de Kupyansk) și au distrus un pluton ucrainean în zonă.

image

UPDATE 04.24 Forțele ruse au continuat să lanseze operațiuni ofensive nereușite pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 27 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Pervomaiske și Sieverne pe o rază de 12 km vest de Avdiivka și șapte atacuri asupra Marinka (la aproximativ 20 km sud-vest de Orașul Donețk). Un blogger afiliat Kremlinului a susținut că forțele ruse au efectuat o recunoaștere în forță în direcția Novokalynove (la aproximativ 12 km nord de Avdiivka) de Krasnohorivka (la aproximativ 9 km nord de Avdiivka). Bloggerul a mai susținut că forțele ruse au respins un contraatac ucrainean peste autostrada H20 de la Novokalynove. Un alt blogger afiliat la Kremlin a declarat că forțele ruse continuă atacurile în Marinka și au condus fără succes operațiuni ofensive în Krasnohorivka (la aproximativ 19 km vest de orașul Donețk). Republica Populară Donețk a susținut că Batalionul 10 Separat de Tancuri din Corpul 1 de Armată operează în direcția Avdiivka. Surse ruse au indicat, de asemenea, că elemente ale Brigăzii 110 Independente de Infanterie Motorizată (fostă Brigada 100, Corpul 1 de armată) operează în direcția Nevelske (la aproximativ 18 km nord-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 04.02 Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la sud-vest de orașul Donețk pe 27 mai și au continuat să lanseze artilerie și lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene din zonă. Un blogger rus a distribuit înregistrări video care arată elemente ale Brigăzii a 37-a Independente de Infanterie Motorizată a 37-a de Gardă din Rusia, din cadrul Armatei 36 de Arme Întrunite (districtul militar de est) bombardând poziții ucrainene în direcția Vuhledar. Statul Major ucrainean a raportat că unități aeriene ruse nespecificate au participat la un atac asupra Vuhledar în februarie 2023 și au suferit pierderi grele.

UPDATE 03.46 Surse rusești au distribuit filmări pe 26 mai, pretinzând că arată consecințele unei lovituri ucrainene la Combinatul Metalurgic Azovstal din Mariupol cu două rachete cu rază lungă de acțiune. Surse rusești au mai susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât una dintre cele două rachete.

UPDATE 03.18 Forțele ruse au continuat să lovească sudul Ucrainei cu artilerie, drone și lovituri aeriene pe 27 mai. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene împotriva raionului Beryslav, regiunea Herson și au vizat regiunea Mykolaiv cu drone Shahed. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit gara Obvodna din regiunea Dnipropetrovsk pe 26 mai. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat pe 27 mai că tactica principală a forțelor ruse din sudul Ucrainei este focul contrabateriilor.

image

UPDATE 03.09 Forțele ucrainene au continuat să lovească nodurile logistice din spatele frontului în regiunea Zaporijia pe 27 mai. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit Polohy și Berdyansk, regiunea Zaporijia pe 27 mai. Unele surse rusești au susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachete ucrainene Storm Shadow. care vizează Berdyansk pe 26 mai, despre care ISW a raportat recent.

image

UPDATE 02.44 Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a avertizat pe 26 mai că forțele ruse se pregătesc să efectueze provocări la scară largă pentru a crea pericol radiologic la Centrala Nucleară Zaporijia (ZNPP). GUR a publicat interceptări audio pe 27 mai în care personalul militar rus susținea că drone necunoscute au aruncat bombe chimice în Energodar. GUR a declarat că Rusia intenționează să învinovățească în mod fals Ucraina pentru atacuri și urmărește să submineze viitoarea contraofensivă ucraineană. ISW nu are nicio confirmare independentă că Rusia se pregătește să efectueze un atac nuclear sau chimic sub steag fals în regiunea Zaporijia ocupată, dar rapoartele GUR sunt în concordanță cu operațiunile de informare demult dezmințite ale Kremlinului. ISW a raportat în special despre eforturile anterioare ale Kremlinului de a stabili condiții pentru atacurile cu steag fals ca pretexte pentru invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022 și pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, iar oficialii americani au dezmințit anterior afirmațiile conform cărora Ucraina se pregătea să efectueze atacuri chimice. De asemenea, Kremlinul a acuzat anterior grupurile de opoziție siriene că au efectuat atacuri chimice pe care guvernul sirian le-a condus de fapt.

UPDATE 02.19 Ministerul Rusiei a susținut că nava de informații din clasa „Ivan Khurs” Yury Ivanov s-a întors în portul de la Sevastopol pe 26 mai pentru a se reaproviziona în urma atacului revendicat din 24 mai împotriva navei.

UPDATE 02.05 Ministerul rus al Justiției a înregistrat pe 26 mai grupul societății civile „Consiliul mamelor și soțiilor” ca agent străin, care ar putea reduce rezistența la eforturile de generare a forțelor ruse în curs și viitoare. „Consiliul mamelor și soțiilor” a pledat în mod obișnuit pentru rudele lor care servesc în armata rusă, contactând oficialii locali după începerea mobilizării parțiale la sfârșitul lunii septembrie 2022. Putin a încercat anterior să atenueze impactul informațional al criticilor publice ale grupului asupra mobilizării, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, prin participarea la o întâlnire cu femei alese din sfera politică rusă, care au fost prezentate în mod fals ca mame ale personalului mobilizat. Presiunea juridică suplimentară asupra grupului este probabil menită să permită oficialilor ruși să suprime activitățile grupului în cazul reînnoirii rezistenței publice sporite la eforturile de generare a forțelor ruse.

UPDATE 01.39 Oficialii ruși au confirmat că militarii ruși operează în apropierea graniței cu Ucraina începând cu 27 mai. Guvernul Oblastului Iaroslavl a anunțat pe 27 mai că militarii ruși îndeplinesc sarcini în diferite unități militare, inclusiv în cele dislocate în apropierea graniței ruse cu Ucraina. ISW evaluează că este puțin probabil ca Kremlinul să trimită conscriși în Ucraina însăși, din cauza potențialului de reacții sociale care amintește de răspunsul intern la desfășurarea conscrișilor în Ucraina la începutul invaziei pe scară largă.

UPDATE 01.27 Recruții ruși condamnați continuă să-și părăsească pozițiile în zonele din prima linie din Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că 20 de recruți condamnați care au sosit recent pentru a întări unitățile ruse în apropiere de Svatove, regiunea Lugansk au furat un vehicul militar rus și au fugit din pozițiile lor pe 25 mai. Surse ruse au raportat pe 26 mai că autoritățile ruse caută 39 de persoane - recruți condamnați înarmați care și-au părăsit pozițiile de lângă Lysychansk, regiunea Lugansk.

UPDATE 01.12 Se pare că agenția spațială rusă Roscosmos își recrutează proprii angajați pentru a forma un batalion de voluntari. Surse ruse și de pe rețelele de socializare au distribuit o reclamă pentru batalionul de voluntari „Uran”, care ar fi apărut pe site-ul intern al Roscosmos, pe care se pare că doar angajații Roscosmos îl pot accesa. Posibila recrutare de specialiști foarte educați și probabil limitați ca număr în domeniul aerospațial rus sugerează că oficialii ruși ar putea acorda prioritate cerințelor de generare imediată a forței de luptă față de nevoile de capital uman pe termen lung.

UPDATE 00.55 Autoritățile ruse își intensifică eforturile de a prezenta Rusia drept un protector sigur al copiilor ucraineni. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a anunțat formarea unui Comitet al Dumei de Stat a Rusiei, dedicat urmăririi penale a presupuselor crime ucrainene împotriva copiilor din Donbas, inclusiv „exportul ilegal” de copii ucraineni – ale căror familii probabil se află în Rusia –, în alte țări. Ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate, Iryna Vereșciuk, a anunțat pe 26 mai că Rusia a returnat un copil care a fost deportat din Mariupol în urma ocupației ruse a orașului.

UPDATE 00.30 Administrația Oblastului Herson a anunțat eforturi suplimentare care probabil vizează împiedicarea activității partizane ucrainene și ascunderea mișcărilor militare rusești. Șeful administrației de ocupație a regiunii Herson, Vladimir Saldo, a anunțat instituirea unui interdicții de deplasare pentru toate regiunile ocupate din Regiunea Herson începând cu 25 mai. Interdicția se aplică între orele 23:00 și 04:00 noaptea pentru zonele aflate la mai mult de 30 de kilometri de malul de est (dreapta) al râului Nipro și între orele 21:00 și 06:00 pentru zonele aflate până la 30 de kilometri de malul râului.

UPDATE 00.15 Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a raportat că trupele teritoriale din Belarus continuă să se antreneze pentru a răspunde acțiunilor grupurilor de sabotaj și recunoaștere.

ȘTIRE INIȚIALĂ Producătorul rus de arme Kalashnikov Group lansează o nouă divizie pentru producerea de drone. Președintele Grupului Kalashnikov, Alan Lushnikov, a anunțat pe 26 mai că firma pe care o conduce intenționează să crească semnificativ producția Rusiei de drone de recunoaștere și de luptă până în 2024.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...